Τρίτη 6 Απριλίου 2021

τιμούμε την επέτειο του «Μαύρου Πάσχα» των Θρακών

  


 

Υπερασπιζόμενοι το θεμελιώδες δικαίωμα στη μνήμη, τιμούμε την επέτειο του «Μαύρου Πάσχα» των Θρακών.
Ήταν η Δευτέρα μετά το Πάσχα της 6ης Απριλίου του 1914 όταν οι Νεότουρκοι με την καθοδήγηση των Γερμανών συμμάχων τους, ξεκίνησαν τους φοβερούς διωγμούς των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης. Σύμφωνα με τα κατάστιχα του οικουμενικού έως και το 1917 περίπου 220.000 Ελληνικές ψυχές των περιοχών της Ανδριανουπόλεως, του Διδυμοτείχου, της Ηράκλειας, των Μαλγάρων, της Κεσσάνης, της Μακράς Γεφύρας, της Μαδύτου, της Καλλίπολης, των Σαράντα Εκκλησιών, της Ραιδεστού, του Σκοπού, της Aρκαδιουπόλεως, της Bιζύης και άλλων περιοχών της Ανατολικής Θράκης υπέστησαν διωγμούς, δολοφονίες, απελάσεις, αρπαγές, εμπρησμούς, λεηλασίες και εκτοπίσεις στα βάθη της Μικράς Ασίας. Μόνο ελάχιστοι από αυτούς επέζησαν από τις πορείες και τις απάνθρωπες συνθήκες στα τάγματα εργασίας..
Μια Γενοκτονία ιστορικά αποδεδειγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη, που αποσιωπήθηκε και ελάχιστα μνημονεύθηκε από την την ελληνική ιστοριογραφία. Ένα απάνθρωπο μοντέλο που δοκιμάστηκε στην Θράκη πρώτα και στη συνέχεια εφαρμόστηκε στους Ποντίους, στους Ασσυρίους και στους Αρμενίους
Οι διωγμοί και τα πάθη του Θρακικού Ελληνισμού από τους Νεοτούρκους, έχουν όλα τα στοιχεία για να πάρουν τον χαρακτηρισμό της Εθνοκάθαρσης.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών ( Διδυμότειχο -Ιούνιος 2006), καθιέρωσε την 6η Απριλίου σαν μέρα μνημοσύνης και ιστορικής γνώσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου