Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Σημαντική ημέρα για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου IGB στην Κομοτηνή

Σημαντική ημέρα για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου IGB  στην Κομοτηνή κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στον Ν.Ροδόπης απο τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τους Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και Υπουργό Ενέργειας Αζερμπαιτζαν παρουσία των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας και εκλεκτών προσκεκλημένων.

  Η Ελλάδα θωρακίζει τη δική της ενεργειακή αυτονομία και λειτουργεί ως κομβική πύλη ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε Εδώ σε λίγο θα υπάρχει μια ενεργειακή γέφυρα που θα ενώνει τον νότο με τον βορρά.

«Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια, ενισχύοντας το αποτύπωμά της: από τη μια θωρακίζοντας τη δική της ενεργειακή αυτονομία, και από την άλλη λειτουργώντας ως κομβική πύλη ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη».

Το έργο του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού (IGB) αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων περίπου 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας).

Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός  καταλήγει στη Stara Zagora αντίστοιχα, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ  υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow).

Προβλέπεται επίσης η διασύνδεσή του με τον αγωγό TAP. Ο αγωγός IGB έχει αρχική δυναμικότητα 3 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα αύξησής τους στα 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως με την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου